تلفن های همراه هوشمند از حسگرهای اثرانگشت در قاب پشت، جلو، دکمه های کناری یا زیر نمایشگر (در مدلهای پیشرفته اندرویدی) بهره میبرند. با وجود پیشرفت تکنولوژی این حوزه، گاها گوشیها در تشخیص اثر انگشت ثبتشده با مشکل مواجه میشوند. بسته به فناوری سنسور به کار رفته، بهبود دقت آن میتواند فرایندی سریع و ساده باشد. در ادامه روشهایی برای افزایش دقت حسگرهای اثر انگشت ارائه شده است.
ثبت مکرر یک اثر انگشت
در صورت مواجهه مکرر با خطاهای شناسایی اثر انگشت هنگام باز کردن قفل گوشی موبایل، همان انگشت را مجددا ثبت کنید. سیستمهای عامل اندروید و iOS قابلیت ثبت چندین اثر انگشت (حتی از یک انگشت واحد) را برای کاربر فراهم میسازند. مراحل انجام این کار را به صورت مرحله به مرحله شرح دادیم.
- وارد بخش تنظیمات (Settings) گوشی اندرویدی خود شوید.
- گزینه “قفل صفحه و امنیت” (Lock screen and security) را انتخاب کنید.
- به قسمت “نوع قفل صفحه” (Screen lock type) رفته و سپس “اثر انگشت” (Fingerprints) را برگزینید.
- با دنبال کردن دستورالعملهای نمایش داده شده، اثر انگشت خود را مجددا به سیستم معرفی کنید.
برای آیفون با سنسور Touch ID
برای دسترسی به تنظیمات سنسور اثر انگشت در گوشی آیفون نیز میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید.
- وارد بخش تنظیمات (Settings) > “Touch ID و رمز عبور” (Touch ID & Passcode) شده و رمز خود را وارد کنید.
- “افزودن اثر انگشت” (Add a Fingerprint) را انتخاب کنید و گوشی را به صورت عادی در دست بگیرید.
- دستورالعملهای روی صفحه را برای تکمیل فرایند ثبت اثرانگشت دنبال کنید.
منطق این راهکار در این است که در اولین ثبت اثرانگشت، ممکن است اسکن از تمامیجزئیات اثر انگشت شما صورت نگیرد. ثبت مجدد همان انگشت، نقاط دادهای بیشتری در اختیار سیستم میگذارد که در نتیجه با تطابق با دادههای بیومتریک ثبت شده، دقت و کاهش خطاها را به همراه خواهد داشت.
ثبت اثرانگشت پشتیبان
به طور کلی، عملکرد حسگرهای اثرانگشت در مواجهه با سطوح روغنی یا کثیف (به جز سنسورهای اولتراسونیک) کاهش مییابد. چنانچه انگشتی که معمولا برای باز کردن قفل استفاده میکنید کثیف، مشغول یا مرطوب است، ثبت یک انگشت پشتیبان کمک شایانی به بهبود دقت خواهد کرد. غالبا استفاده از انگشت اشاره دست غیرغالب (بهدلیل راحتی و تطابق بهتر با محل قرارگیری سنسور) نتایج بهتری دارد. توجه داشته باشید که اندازه دست و محل قرارگیری اسکنر در گوشیهای مختلف متفاوت است، بنابراین از هر انگشت دست غیرغالب که احساس راحتی بیشتری با آن دارید، استفاده کنید.
تطابق صحیح انگشت با حسگر
نحوه قرارگیری انگشت روی حسگر نقش کلیدی در عملکرد آن دارد. نوک انگشت خود را به طور کامل روی سطح اسکنر قرار داده و دقت کنید که انگشت صاف و بدون شیب به سمت بالا، پایین، راست یا چپ باشد. برای ثبت اثرانگشت مطلوب، فشار ملایمیبه حسگر وارد کنید تا نوک انگشت اندکی روی سطح آن فشرده شود. علاوه بر این، تمیزی انگشت نیز بسیار مهم است. توجه داشته باشید که رطوبت بیش از حد میتواند اثر منفی روی تشخیص دقیق اثرانگشت داشته باشد. لذا پیش از اسکن، از خشکی انگشت خود اطمینان حاصل کنید.

تمیز نگه داشتن سنسور اثرانگشت
سطوح کثیف اسکنر اثر انگشت منجر به اخلال در فرایند احراز هویت خواهند شد. برای جلوگیری از این امر مراحل زیر را انجام بدهید.
- با استفاده از یک دستمال میکروفایبر نرم و بدون پرز، به آرامیسطح سنسور را تمیز کنید.
- برای از بین بردن لکه یا اثر چربی، یک گوش پاکن را به الکل ایزوپروپیل ۷۰% آغشته کنید. (توجه کنید که الکل نباید روی گوشپاکن بچکد)
- با حرکت دایرهای گوشپاکن مرطوب، سطح حسگر را پاک کنید.
- پیش از استفاده مجدد از حسگر یک دقیقه صبر کنید تا الکل کاملا تبخیر شود.
حذف یا تعویض محافظ صفحه نمایش
در صورتیکه حسگر اثرانگشت تعبیه شده در زیر نمایشگر شما با کاهش دقت مواجه است، بررسی محافظ صفحه نمایش اولین گام برای حل این مسئله است. بعضا محافظ های صفحه نمایش (به ویژه محافظ هایی از جنس شیشه حرارت دیده با ضخامت بالاتر) میتوانند موجب کاهش حساسیت لمسی شوند. به منظور ارزیابی عملکرد حسگر، محافظ صفحه نمایش را به طور موقت جدا کرده و دقت حسگر اثر انگشت را مجددا امتحان کنید.
جهت پیشگیری از مشکلات آتی، محافظ صفحه نمایشی را انتخاب کنید که در محل قرارگیری سنسور اثرانگشت مجهز به حفره باشد. همچنین، از نصب صحیح محافظ اطمینان حاصل کنید. در صورت تمایل به استفاده از محافظ های شیشهای، تنظیمات حساسیت لمسی گوشی را تغییر دهید تا عملکرد اسکنر اثرانگشت بهبود یابد.
کالیبراسیون مجدد اثرانگشت
پس از گذشت مدت زمانی از شروع استفاده از گوشی، نوع تعامل و نحوه در دست گرفتن آن به یک الگوی مشخص تثبیت میشود. این امر میتواند موجب شود که روش باز کردن قفل گوشی با زاویه یا وضعیت اندکی متفاوت نسبت به زمان ثبت اولیه اثر انگشت انجام گیرد.
چنانچه دقت حسگر اثر انگشت در مقایسه با روزهای اولیه کاهش یافته است، اثر انگشت ثبت شده قبلی را حذف کنید. سپس با کالیبره مجدد حسگر اثر انگشت، متد شناسایی بیومتریک را بر اساس الگوی استفاده فعلی خود، بازتنظیم کنید.
بهروزرسانی، تشخیص عیب، یا تعویض
بهروزرسانیهای نرم افزاری همواره راهکاری مناسب برای بهرهمندی حداکثری از سختافزار گوشیهای اقتصادی اندرویدی به شمار میرود. گاها مشکلات مربوط به حسگر اثرانگشت با انتشار بهروزرسانیهای جدید توسط سازنده برطرف میشوند. ساده ترین روش بهروزرسانی گوشیهای اندرویدی، از طریق بخش تنظیمات (Settings) > سیستم (System) > بهروزرسانی سیستم (System Updates) و انتخاب گزینه دانلود و نصب (Download and Install) میسر خواهد بود. در صورت تداوم مشکل پس از بهروزرسانی، به منظور تشخیص عیب دقیق، به یک مرکز خدمات مجاز مراجعه کنید. چنانچه گوشی شما تحت پوشش گارانتی است و حسگر اثر انگشت از همان ابتدا از عملکرد مطلوب برخوردار نبوده است، تعویض گوشی گزینه منطقیتری خواهد بود.